A szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, és képesek a test bármelyik anyagában kárt okozni. Olyan kis részecskékről van szó, amik folyamatosan egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozhassanak létre. Mivel a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak, így könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, mivel nagy intenzitással keresnek párt maguk számára. Ezeket az elektronokat szervezetünk egészséges sejtjeiből veszik el. A szabadgyökök kárt okozva a sejt magjában megakadályozzák a sejtek normális működését.
A szabad gyökök elengedhetetlenek számos biológiai folyamatban, de ha túl sok képződik rossz helyen, akkor bármire reagálnak körülöttük – a szabad gyökök megtámadhatják a DNS-t, a fehérjéket és a lipideket. Az elektronlopó láncreakciók véglegesen megváltoztatják molekuláinak szerkezetét, és olyan tulajdonságokhoz vezetnek, amely sérült bőrt eredményez:
- ráncok,
- finom vonalak,
- törékeny bőr,
- pigment foltok,
- bőrrák.
A szabad gyökök gyulladást és más károkat is okoznak a bőrben, például a mátrix metalloproteinázok (MMP) fokozott termelődése, amelyek lebontják a bőr kollagénjét. Az élő organizmusokban található szabad gyökök általában oxigént tartalmaznak, ezért gyakran „reaktív oxigénfajoknak” ( röviden ROS ) nevezik őket . A testben a leggyakoribb szabad gyökök az O2 – • szuperoxid és a hidroxil OH.
Mik az antioxidánsok?
Antioxidáns minden olyan molekula, amely képes semlegesíteni a szabad gyököket. Általában olyan molekulákról van szó, amelyek egy párosítatlan elektron mellett meglehetősen stabilak, így amint a szabad gyök felveszi elektronjukat, a láncreakció leáll. Lényegében olyanok, mint védőpajzsok, amelyek felfogják a szabad gyököket, még mielőtt esélyük lenne reagálni fontos biológiai molekulákkal.
MELY ANTIOXIDÁNSOK MŰKÖDNEK VALÓJÁBAN A BŐRÁPOLÁSBAN?
- C-vitamin:
A bőrben természetesen megtalálható, vízben oldódó vitamin, amely megvédi a sejteket.A kollagén szintézisében is elengedhetetlen, és csökkenti a pigmentációt. Használjunk stabil C Vitamint, pl: C-vitamin (MAP) a C-vitaminnak egy nagyon stabil változata, vízben oldódik, a fény és az oxigén hatására nem bomlik le, a kozmetikai készítményekben pedig ugyanolyan hatásos, mint az aszkorbinsav. - E-vitamin:
Zsírban oldódó vitamin, amely megvédi a sejtmembránokat. - Q10 koenzim (ubikinon):
Antioxidáns, amely az energiatermelésben is fontos. Az életkor előrehaladtával csökken a mennyisége. - Ferulinsav:
Gabonafélékből származik, kiválóan növeli a C- és E-vitamin stabilitását - Zöld tea polifenolok:
Nevezetesen az epigallokatechin-3-gallát, amelynek becslések szerint 25-100-szor annyi antioxidáns képessége van, mint a C- és E-vitaminnak. A tea más polifenoljai (epikatechin, epikatechin-3-gallát, epigallokatechin) aktív antioxidánsok. Minél zöldebb és frissebb a tea, annál magasabb az antioxidáns tartalma. - Resveratrol:
Megtalálható a szőlő héjában, a földimogyoróban és a vörösborban - Genistein:
Izoflavon a szójából - Likopin:
Vörös A-vitamin vegyület, amely paradicsomból, görögdinnyéből és sárgabarackból származik. Fontos az antioxidánsokat megelőzésre használni, még mielőtt napra mennénk, ha utána alkalmazzuk, az antioxidánsoknak nem lesz ideje megfogni a szabad gyököket.
Forrás: labmuffin.com