BLOG

Bőrünk egészsége, mire van szüksége a bőrünknek?

Bőrünk alapvető működése, és feladatai: elsősorban a védelem. Ezt a védelmi réteget nevezzük Barrier rétegnek (határvonal). A szaruréteg felszínén található hidro-lipid réteg, mely 2 fázisból áll. Az egyik a faggyúmirigyből a bőrfelszínre jutó faggyú+ az elszarusodás melléktermékeként keletkező zsíros fázis, valamint a verejtékmirigyből a vizes fázis. Mivel a víz és a zsír nem keveredik, emulgeálószerként ceramidot termel a bőrünk, ez lesz a saját márkás krémünk.

Három alapvető tulajdonsága kicsit vizes, inkább zsíros és mindig savas. Ez a savasság adja a bőrünk savköpenyét, mely megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

Ha ennek a bőrfelszíni emulziónak összetételében változás áll be kiszolgáltatottá válik a bőrünk. A bőr optimális hidratáltsági szintjét olyan összetevőkkel biztosítjuk, melyek segítik a bőrsejtek megfelelő működését, és erősítik a védelmi réteget. A bőr saját hidratáltságát biztosítja: A hidrolipid film – a szaruréteg olyan elemeket tartalmaz, melyek megakadályozzák a bőr kiszáradását. Ha ez a védőréteg károsodik, a bőr kiszárad, a bőr szerkezete már nem ép, nem működik megfelelően a szabadgyökök által okozott kedvezőtlen hatás csökkentése, nem működik megfelelően a szennyeződések elleni védelem. A hidrolipid filmnek síkosító hatása is van, mikróbaellenes és biztosítja a “savas köpenyét” a bőrnek.

A NMF vegyületek (Natural Moisturizing Factor = természetes nedvesítő elem). Ezek higroszkópos vegyületek, főbb képviselői az aminosavak, tejsav, karbamid, cukrok és ionos ásványok; felszívják a légkörből a vizet és összekapcsolják a sejtekben levő vízzel, így tartva szinten a bőr felső rétegének a nedvességét (hidratáltságát). A NMF vegyületek vízben oldódnak és amikor a bőrünket mossuk, hajlamosak a vízzel távozni, következésképpen az ismételt vagy hosszan tartó érintkezés a vízzel szárítja a bőrt. A bőr mélyebb rétegeinek a nedvességtartalmát a dermában levő a glükózaminoglikánok és proteoglikánok biztosítják, különösen a hialuronsav. Ezek nagy, poliszacharid típusú molekulák, melyeknek magas a vízvisszatartó képességük. A glükózaminoglikánok egy vizes gélt képeznek, mely biztosítja a bőr teltségét és megőrizi annak rugalmasságát.

Összetevők, melyekre gyakorlatilag minden bőrtípusnak szüksége van:

 • Nedvesítők:
  vegyületek, amelyek a bőrbe vonzzák vizet. Ezek a NMF vegyületekhez hasonlóak. A glicerin, a hidrolizált rizs / a búza fehérjékből származó aminosavak, a keratin, a hialuronsav, a nátrium-laktát, a karbamid, nátrium-PCA, glicin, fruktóz, inozitol, a kis molekulájú hialuronsav, a szorbit – mind elismert nedvesítőszerek
 • Vizes filmképzők:
  általában természetes polimerek, például poliszacharidok vagy glikoproteinek, amelyek vízmegtartó tulajdonságukkal vékony vizes gélt képeznek a felszínen és simává teszik a bőr felületét, puhává és hajlékonnyá. A nagy molekulájú hialuronsav ilyen.
 • Zsíros filmképzők:
  viaszos és olajos elemek, mint például a méhviasz vagy másféle növényi viasz, zsírsavak és ezek észterei, ceramidok, szkvalén
 • Antioxidánsok:
  amíg a bőr jó állapotban van, létezik egy egyensúly a regeneratív és a degeneratív folyamatok között . Ez az egyensúly gyengül az életkor előrehaladtával és az alacsony immunitású személyeknél. Az antioxidánsok jelentős mértékben hozzájárulnak ennek az egyensúlynak a megőrzéséhez. Tokoferolok és tokotrineolok (E-vitamin), C-vitamin, Q10 koenzim, zöldtea kivonat, borágó olaj, gránátalma olaj, resveratrol, likopin, magas GLA-tartalmú olajok
 • A bőrsejtekhez hasonló összetevők és a sejtek normális működését segítő összetevők, hozzájárulnak a sejtek regenerálódási folyamatához: esszenciális zsírsavak, gliceridek, ceramidok, poliszacharidok, fehérjék, peptidek,vitaminok (niacinamid, A-vitamin, Retinol)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.