BLOG

Retinol Szupersztár hatóanyag

A retinol (tiszta A-vitamin) bizonyított öregedésgátló összetevő. A bőrben retinsavvá kell átalakulnia, hogy hatását ki tudja fejteni. Miután átalakult, ugyanolyan hatású, mint az all-transz-retinsav. Ránctalanító, simábbá feszesebbé tesz a bőrt. Hasznos lehet a pattanásokra hajlamos bőr számára is, mivel normalizálja a keratinizációt és a pórusokat kevesebb faggyútermelésre készteti. A lehetséges mellékhatások és irritáció is sokkal kisebb, mint a retinsav esetén. Ne használja várandósság alatt!

A ” retinoidok ” szó olyan vegyületek csoportjára utal, amelyek mind az A-vitaminból származnak), retinol (maga a tiszta A-vitamin) és a tretinoin. A retinsav a tretinoin egyfajta szinonimája, pontosabban az all-transz-retinsavak pontosan megegyeznek a tretinoinnal, a tretinoin természetben is előfordul pl: a jó minőségű csipkebogyóolajban található meg.

Retinol vs tretinoin:
a különbség A tretinoin nagyon hatékony, mert bőrsejtjeinkben vannak úgynevezett retinoid receptorok, amelyek közvetlenül kölcsönhatásba lépnek a tretinoinnal, de nem tudnak kölcsönhatásba lépni a retinollal. Maga a retinol nem aktív , de a bőr enzimjei két lépcsőben retinsavvá alakítják. A bőrünknek metabolikus mechanizmusa van az átalakítás elvégzéséhez, amely kétlépcsős folyamat:

retinol  ->  retinaldehid  ->  retinsav

Öregedésgátló hatások:
Ha a bőr öregedéséről van szó, a kollagén kiemelkedő szerepet játszik. Úgy viselkedik, mint a sátor rudak, a sátorban, amelyek biztosítják, hogy a sátorszövet szép és szilárd legyen. A szérumokból / hidratáló krémekből a kollagén bejutása nem működik. Olyan ez, mintha oszlopokat dobnánk a földön egy dülöngélő sátorba, és remélnénk, hogy az oszlopok varázsütésre a megfelelő helyre kerülnek és felállítsák a sátrat, túl nagy molekulák nem képesek a bőrbe jutni. Két másik dolgot tehet: az egyik, hogy a lehető legjobban megőrizze a bőrben lévő kollagént, a másik pedig , hogy a bőrben az irhában lévő fibroblaszt sejteket stimulalja ,hogy termeljenek kollagént. Az előbbi megakadályozza a ráncokat és feszesíti a bőrt az utóbbiaknak esélye van a meglévő károk egy részének kijavítására. A tretinoin nagyszerű, mert mindkét módon működik, gátolja a kollagén-pusztítónak nevezett enzimek mátrix metalloproteinázok működését. Valamint növelje a bőr saját kollagén szintézisét .

Ha ez nem lenne elég, a tretinoin számos más módon is segíti az öregedő bőrt: nemcsak a kollagént (I. és III. Típus) stimulálja , hanem más fontos bőrelemeket is, például természetes hidratáló faktor glikozaminoglikánokat (GAG) vagy a bőrfehérjét a filaggrint is. Ezenkívül vastagabbá teszi az epidermist és tömöríti a bőr legkülső rétegét, a stratum corneumot. A tretinoin által végzett tevékenységek nettó eredménye kevésbé ráncos, feszesebb, simább bőr. Egyszerűen fogalmazva, nagyjából minden, amit csak kívánhatunk egy öregedésgátló összetevőtől. A tretinoint eredetileg a pattanások kezelésére fejlesztették ki , normalizálja keratinizatiot és megakadályozza, hogy az elhalt hámsejteket ragadjanak össze, ami eltömíti a pórusokat. Valamint kevesebb faggyút termeljenek a faggyúmirigyek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.