BLOG

Szuperszár összetevő: Hialuronsav

Természetes állapotban is a bőrünkben található, és ott úgy viselkedik, mint egy szivacs. Saját súlyának 1000-szeresét képes megkötni a vízben • Ez egy nagy molekula ismétlődő alegységekből (polimer), így különböző molekulatömegű változatok léteznek.

  • A nagy molekulatömegű HA (> 500 kDa) kiváló felületi hidratáló, bőrvédő szer, és ozmotikus szivattyúként működhet, elősegítve a vízoldható hatóanyagok mélyebb behatolását a bőrbe.
  • Az alacsony molekulatömegű HA (<500 kDa), valamivel mélyebben hidratálja a bőrt, bár még mindig nagy molekula, és főleg az epidermiszben (a bőr külső rétegében) működik.

Az alacsony molekulatömegű HA a bőr védőgátjának fokozásával (~ 200kDa ) is segítheti a bőrbarrier helyreállítását. A HA egy szép nagy cukormolekula ismétlődő alegységekből (polimer), amely természetesen megtalálható testünkben . Ez a legfontosabb domináns és legfontosabb molekula a bőrsejtjeink közötti folyékony anyagokban (ennek tudományos neve az extracelluláris mátrix vagy ECM). Egy 70 kg-os felnőtt testében körülbelül 15 g HA van, amelynek fele a bőrben van. A bőr HA nagy része a dermisben található (a mélyebb réteg – kb. 0,5 mg / kg), de van néhány az epidermiszben is (a felső réteg – körülbelül 0,1 mg / kg). Alapértelmezés szerint HATALMAS molekula. Molekulatömege legfeljebb 4 millió Dalton lehet ( egységnyi molekulatömeget mérik).

Összehasonlításképpen:
a normál asztali cukor , molekulatömege 340 Dalton.  Nagy molekulatömegű HA vagy HMW-HA : 500k – 4M Dalton. Kis molekulatömegű HA vagy LMW-HA : 500 k Dalton vagy annál alacsonyabb. HMW-HA a bőrben. Először is tudnod kell, hogy ez a változat leginkább megtalálható a bőrünkben . Tehát mit csinál? Gondolj úgy rá mint egy szivacsra. A HMW-HA szupersztár vízmegkötő képességekkel rendelkezik. Saját súlyának 1000-szeresét képes megkötni vízben . Vagy hogy másként mondjam, 1 gramm HA legfeljebb 6 liter vizet képes megkötni! A vízhiányos dehidratált bőr kevésbé puha rugalmas, felszínén megjelennek a ráncok, a hialuronsav feltölti puhává rugalmassá teszi a bőrt A hialuronsav felszívódását a molekulaméret befolyásolja. A a nagy méretű a bőr felszínén marad, tartva a nedvességet, a közepes a bőr védőrétegét erősíti, a kis molekulaméretű mélyebbre hatol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.