BLOG

Szupersztár összetevő : Niacinamide (B3 vitamin)

Szupersztár összetevő : Niacinamide (B3 vitamin)

A niacinamid( B3-vitamin), egy szupersztár hatóanyag. Ez egy vízben oldódó vitamin, fehér por formában. Szagtalan és sós, keserű ízű. Megtalálható húsban, halban, búzában és kis mennyiségben zöldségekben. A kozmetikában használt változat kizárólag szintetikusan készül.
Nézzük meg miben tud segíteni nekünk?

 1. Öregedésgátló, ránctalanító tulajdonságok:
  Az életkor előrehaladtával a bőrfunkcióink lassulnak.Az egyik ilyen fontos funkció a fehérjék, például keratin, filaggrin és involucrin lassabb előállítása. Ezen fehérjék csökkentett mennyisége gyengébb bőrstruktúrát, csökkent bőrrugalmasságot és több ráncot eredményez. Tanulmányok azt mutatják, hogy a niacinamid fokozhatja a kollagéntermelést, valamint e három fontos fehérje termelését . Ez azt jelenti, hogy javul a bőr szerkezete és kevesebb lesz a ránc.
 2. Bőrvilágosító tulajdonságok:
  A hiperpigmentáció vagy a barna foltok igen makacsok, nehéz őket eltüntetni, de a niacinamid nagyszerű összetevő ebben is. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi 5 héten át alkalmazott 2-5% niacinamid a hiperpigmentáció jelentős enyhülését eredményezi. Elnyomja a melanoszómák (a melanin pigmentet hordozó kis gömbök) átjutását a melanocitákból (a melanint termelő bőrsejtek) a keratinocitákba (a bőr felső rétegének bőrsejtjei), míg a legtöbb más bőrvilágosító blokkolja a tirozináz nevű enzimet (amely fontos szerepe van a melanin előállításában). Tehát, ha többfrontos támadást akarunk gyakorolni a barna foltokra, kombinálhatunk egy niacinamid kezelést tirozináz inhibitorokkal, mint például C-vitamin , arbutin vagy kojisav.
 3. Akadályjavító funkciók:
  A bőrfelszíni emulzió a bőr védő rétege, amely elképesztően fontos a bőr hidratációban és egészséges bőrműködés megőrzésében. A bőrsejtek közötti anyag főleg szabad zsírsavakból, koleszterinből és keramidokból áll. Ezek mennyisége és szerkezete határozza meg, hogy mennyire egészséges a bőrgát. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a 2% niacinamid növelheti a szabad zsírsavak, a koleszterin és a ceramidok szintézisét, amelyek egészségesebb és erősebb bőrgátat, alacsonyabb transz-epidermális vízveszteséget és jobb hidratált bőrt eredményeznek.
 4. Pattanásellenes tulajdonságok:
  bár a niacinamid nem számít az arany standard pattanásellenes összetevők egyikének, ha problémás a bőre, de megér egy próbát, hiszen faggyú szabályozó és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
 5. Egyéb figyelemre méltó dolgok:
  ha a fenti négy dolog nem elegendő ahhoz, hogy meggyőzze a niacinamidról mint szuperösszetevőről, íme még néhány ok! A tanulmányok azt mutatják, hogy a B3-vitamin segíthet felgyorsítani epidermális sejtek növekedését (ami lassul az életkorral), és segítheti a sebgyógyulást , simává teszi a bőrt , és antibakteriális és fényvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul hasznos lehet rosacea és atópiás dermatitis esetén is, valószínűleg gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.